Weefsels die overtollige calorieën kunnen verbranden, zouden kunnen helpen bij de behandeling van overgewicht.

Bruin vet is een voorbeeld van zulk weefsel. Lonneke Bähler onderzocht voor haar promotieonderzoek de activiteit van dit specifieke vetweefsel en bekeek hoe het zenuwstelsel daarop invloed heeft. Ze vond dat de factor leeftijd van grotere invloed is op de activiteit van bruin vetweefsel dan overgewicht.

Bruin vet bevindt zich vooral in de nek en aan de bovenkant van de rug langs de hoofdslagaders. Dit weefsel zet calorieën om naar warmte, in tegenstelling tot wit vet waarin calorieën vooral worden opgeslagen. Bruin vet kan geactiveerd worden door lage temperaturen en fungeert dan als kacheltje om het lichaam op te warmen. Die kennis gebruikte Bähler om het bruine vet bij proefpersonen te activeren.

De onderzoekster vergeleek drie groepen met elkaar: jonge slanke mannen, jonge dikke mannen en oude slanke mannen. De mannen moesten twee uur in een koude ruimte zitten. Daarna werd de activiteit van hun bruine vet gemeten én van het zenuwweefsel dat die verbranding aanzet.

blog1-compressor

Afname activiteit

Uit de resultaten zou blijken dat vooral bij de oude slanke mannen de activiteit van het bruine vet was afgenomen in vergelijking met jonge slanke mannen. Ook zou Bähler, vergeleken bij de slanke mannen, een kleine afname in bruin vet activiteit bij de dikke mannen hebben geconstateerd, maar die afname was veel minder dan wat de onderzoekster op basis van de literatuur had verwacht.

De metingen aan het zenuwstelsel zouden een vergelijkbaar resultaat laten zien: bij jongere mannen zou het zenuwstelsel veel actiever zijn dan bij oudere mannen. Bij overgewicht zou dit verschil veel minder zijn.

Het onderzoek van Bähler zou een nieuwe bijdrage kunnen leveren aan de ontrafeling van het proces dat bruin vet aan zou kunnen zetten tot verbranding. De resultaten van het onderzoek zou de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor overgewicht een stapje dichterbij kunnen brengen.